Hvis du skal til at bygge et nyt hus, så kan det især betale sig at få installeret jordvarme. Når huset alligevel ikke er bygget, så kan der tages højde for jordvarmen fra starten af, og du kan nemmere få en besparelse sammenlignet med, hvis du får anlagt jordvarme til et eksisterende hus.
Et eksisterende hus kan have den ulempe, at det er så gammelt, så det ikke er isoleret godt nok. Og hvis der ikke er god nok isolering i huset, vil det være for dyrt at få jordvarme. Du bør i så fald energirenovere dit hus først.
I denne artikel har vi sat fokus på fordelene ved at etablere jordvarme i nybyggeri.
Kan tjene sig hjem på mindre end 10 år
På trods af den ret store udgift til anlægning af jordvarme i dit nye hus, så kan den tjene sig hjem på mindre end 10 år. Det er takket være den effektive opvarmning af huset.
Alt afhængig af dine udgifter til en alternativ opvarmning, så vil jordvarmen koste omkring 18.000 kroner om året i strøm for en bolig på ca. 150 kvadratmeter. Hvis du bygger en ny bolig i et område, hvor der er en billig opvarmning af private hjem, så kan det måske ikke svare sig for dig at få anlagt jordvarme rent økonomisk. Men hvis alternativet til at opvarme med jordvarme er elvarme, oliefyr eller naturgas, så kan du måske spare helt op til 50-60 %.
Udnytter solvarmen og er dermed delvist gratis varme
Noget af opvarmningen fra jordvarmeanlægget er gratis, da energien kommer fra jorden, der er blevet opvarmet af solen. En klar fordel ved at have et jordvarmeanlæg er, at det producerer meget mere strøm, end der bruges. Anlægget bruger eksempelvis 1 kilowatt for at lave varme, men du får 4-5 kilowatt varme retur. Det vil sige, at du får de 3-4 kilowatt gratis.
Tip: Skal du flytte?
Undgå at betale for meget ved at vælge det bedste flyttefirma.
Læs guiden til valg af flyttefirma.
Kræver en ret stor parcelhusgrund
Hvis du bygger et nyt hus på en ret stor grund, er der masser af plads til jordvarmen. Fordelene ved at anlægge jordvarme i et nybygget hus er, at der ikke er nogen eksisterende have, der bliver ødelagt, fordi der skal graves til anlægning af varmeslangerne. Dermed kan du formentlig få jordvarmen lige der, hvor du vil. Dog bør der ikke placeres skure, træer eller buske i det område, hvor der er jordvarmeslanger, da de skygger for solen.